De young professionals in het sectorteam Arbeidsmarkt & Scholing zien een groot verschil tussen de ambities die geformuleerd zijn in het klimaatakkoord ten opzichte van het daadwerkelijke beschikbare arbeidspotentieel. Met dit team willen we zorgen dat deze verschillen kleiner worden en dat er tegelijkertijd meer mensen gaan werken in de sectoren die de energietransitie moeten gaan realiseren. Oftewel de uitvoerbaarheid van de energietransitie vergroten!

Uitgangspunten
De beschikbaarheid van voldoende (technisch) personeel lijkt één van de grootste uitdagingen te worden rondom het slagen van de energietransitie. De tekorten die er al zijn, in combinatie met de tekorten die worden voorspeld, zijn enorm. Als we niet oppassen kan dit leiden tot vertraging bij het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord. Tegelijkertijd creëert de energietransitie ook veel nieuwe banen en biedt het kansen voor het versterken van (landelijke) regio’s door decentrale energieopwekking. Lees hier de volledige uitgangspunten van het sectorteam Arbeidsmarkt & Onderwijs.

Behaalde successen

 • Structurele vertegenwoordiging bij de landelijke taakgroep arbeidsmarkt & scholing van het Klimaatakkoord.
 • Meegeschreven aan het adviesplan ‘En nu…Daden!’ dat is overhandigd aan premier Mark Rutte en Mariëtte Hamer.
 • Presentatie over werken in de energietransitie tijdens de Dag van het Klimaatakkooord
 • Vertegenwoordiging van jong werkenden bij de expertsessies van MVO Nederland & Goldschmeding Foundation ten behoeve van toekomstscenario’s voor de arbeidsmarkt op het gebied van ciruculaire economie.
 • Het Klimaat & Energie Coach programma opgezet i.s.m. RDM CoE (Hogeschool Rotterdam) om studenten te enthousiasmeren en kennis te laten maken met de sectoren rondom de energietransitie.
 • Gesprekken met Rob Jetten (EZK), Karien van Gennip (SZW) en het klimaatteam van OCW over welke kansen nog onbenut zijn om meer mensen aan het werk te krijgen in sectoren die de energietransitie uitvoeren.
 • Werk en loopbaan onderdeel gemaakt van de Open Energiedag van de NVDE en daarbij de Open Energiedag Afterparty georganiseerd om mensen laagdrempelig te infromeren over de kansen voor werk in de energietransitie.


Sectorleads

Niek Reijmers

Niek werkt als adviseur in de energie-, duurzaamheid- en onderwijswereld bij MSG Sustainable Strategies in Amsterdam. Hij doet veel stakeholder engagement, werkt aan gemeenschapsprojecten en op het gebied van innovatie. Het verbinden van mensen en kennis op een duidelijke manier presenteren vindt hij essentiële taken voor de groep Arbeidsmarkt en Onderwijs.


Fons Janssen

Fons studeerde biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en is momenteel sociaal ondernemer. Fons doet twee dagen in de week jeugdwerk in Limburg en heeft twee jaar gewerkt voor het Europese Klimaat Pact. Fons is lid van de FNV, onderdeel van de EU community Education4Climate, lid van de vakvereniging voor chemici KNCV en energiebespaarcoach in zijn gemeente Venray. Fons is actief geworden voor de arbeidsmarkt & onderwijscommunity van KEK, omdat hij graag de diversiteit van de klimaatsectoren zichtbaar wil maken én het makkelijker voor jongeren wil maken om een groene (bij)baan te doen tijdens de opleiding.


Nieuws, blogs en publicaties

 • Event terugblik KEK/kWh People/Fakton
  We genieten nog even na met de foto’s van Dennis Vloedmans! Het was een waardevol event van kWh People en de Klimaat en Energie Koepel (KEK) bij Fakton Energy. Wát een dag was het op de skybar van Fakton op de 22e verdieping van het WTC in Rotterdam. Fantastische sprekers als @Koen Willems (kWh People), Koen Maassen (KEK) en…
 • Verslag: WSA conferentie
  Op woensdag 30 Maart was KEK ambassadeur Fons Janssen via de Arbeidsmarkt&Onderwijs sectorcommunity aanwezig bij de Whole School Approach conferentie in Lunteren. KEK was uitgenodigd via Ruth Pasternak van het bedrijf SME. Bij de conferentie kwamen de verschillende ministeries (OCW, I&W, LNV, BZK & EZK), gemeentelijke instanties (Natuur & Duurzaamheids…
 • Energietransitie in gevaar door personeelstekorten. De RES biedt uitkomst.
  De verduurzaming van Nederland is een hele opgave, de RES is duidelijk een belangrijk onderdeel hiervan. Nu de eerste regionale energieplannen (RES 1.0) zijn opgeleverd bij het Planbureau voor de Leefomgeving, zijn de overheden, netbeheerders en projectontwikkelaars aan zet om de plannen in uitvoering te brengen. Als al deze plannen…
 • KEK coaches gezocht!
  Nog steeds kiezen te weinig jongeren voor een carrière in de techniek met de focus op energietransitie. Een uitdaging waar wij als RDM Centre of Expertise (RDM CoE), het expertisecentrum van Hogeschool Rotterdam en KEK, Klimaat en Energie Koepel (KEK) elkaar hebben gevonden. Om jongeren te enthousiasmeren voor de energietransitie…
 • Sectorteam Arbeidsmarkt & Onderwijs schrijft mee aan adviesplan ‘En nu…Daden!’
  Sectorteam Arbeidsmarkt & Onderwijs schrijft mee aan adviesplan ‘En nu…Daden!’ Sinds november vorig jaar zijn Zeb Bergsma, Niels Peper en Fons Janssen aan de slag gegaan met het opzetten van een nieuw Sectorteam Arbeidsmarkt & Onderwijs. Met dit sectorteam wil KEK zorgen dat er meer mensen gaan werken in de…