Het sectorteam Mobiliteit zet zich in voor de verduurzaming van de mobiliteit. Onze ambassadeurs hebben een diverse achtergrond en expertise, van elektrische laadinfrastructuur tot verduurzaming van de luchtvaart. Ze werken bij ProRail, KLM, (lokale) overheden, adviesbureaus of als zelfstandige. We zetten ons dan ook in de breedte van de mobiliteitssector in. De transitie naar elektrisch vervoer is daarin heel belangrijk, maar ook hoe we het mobiliteitssysteem anders kunnen inrichten en hoe we onnodige verplaatsingen kunnen voorkomen.

Uitgangspunten
Transport en mobiliteit is belangrijk voor de economische vitaliteit en de aantrekkelijkheid van Nederland. Het zorgt ervoor dat winkels op tijd hun nieuwste collectie binnen hebben, afval wordt opgehaald, werknemers naar kantoor kunnen om elkaar te ontmoeten, restaurants hun gasten kunnen bedienen, internetbestellingen thuis worden afgeleverd en een verbouwing probleemloos verloopt. De groeiende vraag naar goederen en diensten leidt zonder ingrijpen tot meer vervoersbewegingen en emissies. Dit gaat vaak ten koste van de leefbaarheid, de bereikbaarheid en de veiligheid in zowel steden als regio’s. Bij KEK zien wij het verduurzamen van mobiliteit volgens de drie stappen van de ‘Trias Mobilica’:

 • Stap 1 is verminderen van de vraag naar mobiliteit, dus minder vaak en minder ver reizen.
 • Stap 2 is het veranderen van vervoersbewegingen naar een meer duurzame andere vorm van mobiliteit, waaronder fiets en ov en goederenvervoer over rail/water en/of het bundelen van stromen.
 • Stap 3 is het vergroenen van mobiliteit door het gebruik van andere brandstoffen en nieuwe type voertuigen.

Sectorleads

Ben jij gepassioneerd om je steentje bij te dragen aan een (duurzame) transitie van het mobiliteitssysteem? KEK is op zoek naar twee enthousiaste sectorleads voor de voortzetting van het sectorteam. Jouw taak als Sectorlead is om, samen met je collega Sectorlead, de werkzaamheden van je sectorteam te coördineren en de pool van ambassadeurs actief te betrekken bij projecten gerelateerd aan je sector. Meer weten? Bekijk dan snel de vacature.


Nieuws, blogs en publicaties

 • De visie van het sectorteam Mobiliteit
  Lees hier de uitgebreide visie van het sectorteam Mobiliteit. Wie zijn wij?Het sectorteam Mobiliteit zet zich in voor de verduurzaming van de mobiliteit. Onze ambassadeurs hebben een diverse achtergrond en expertise, van elektrische laadinfrastructuur tot verduurzaming van de luchtvaart. Ze werken bij ProRail, KLM, (lokale) overheden, adviesbureaus of als zelfstandige….
 • Vliegschaamte: heeft dat effect op je gedrag?
  Gastblog van een KEK’er op DuurzaamNieuws.nl LEES HIER HET ARTIKEL OP DUURZAAMNIEUWS In korte tijd is #vliegschaamte een bekend begrip geworden. Het begon in Zweden, waar bekende Zweden die regelmatig vlogen publiekelijk aan de schandpaal werden genageld onder vermelding van de term ‘flygskam’. Het woord wordt in het Nederlands volgens…
 • Even voorstellen: Onze tafelverbinders Mobiliteit en Industrie!
  Onze zogenoemde ’tafelverbinders’ zijn sinds kort bekend en volop aan de slag om de stem van de jonge professionals in te brengen in de onderhandelingen van het Klimaatakkoord. Wie zijn deze toptalenten? De komende tijd stellen we ze één voor één aan je voor! Vandaag niet één, maar twee nieuwe gezichten:…