Voorbeelden van eerdere events

Cursus balancing markets bij Tennet

Onze recente mini-cursus over balancerende markten, geleid door onze expert Anton bij TenneT in Arnhem, bood een waardevolle leerervaring. We bespraken de essentie van onbalans, de verantwoordelijkheid van balans en waarom het de ruggengraat van ons marktontwerp vormt. Bovendien leerden deelnemers hoe ze in realtime de status van ons elektriciteitssysteem kunnen bekijken. Ontdek alles over het balanceren van Europa’s grootste ‘machine’ – het Europese elektriciteitsnet. Kom langs en leer met ons mee!

Bezoek aan houtbouwfabriek – 10 November 2023


Het bedrijfsbezoek aan de houtbouwfabriek van DERIX en de prefab woning/modulefabriek bij Tala bood een diepgaand inzicht in geavanceerde bouwtechnieken. Gedurende de ochtend kregen we een uitgebreide rondleiding door de DERIX-fabriek voor constructiehout, gevolgd door een heerlijke lunch. In de namiddag reisden we naar Tala, waar we een fascinerende kijk kregen op de productie van prefab woningen/modules. Het optionele samenzijn bij Café van de Vondervoort was een perfecte afsluiting van een inspirerende dag.

Bezoek aan Geothermie Delft – 24 Oktober 2023

Het doel van Geothermie Delft is enerzijds onderzoek, anderzijds warmte leveren aan de omgeving. In eerste instantie zal er warmte worden geleverd de TU Delft, voor de verduurzaming van de warmtevoorziening op de campus en levering aan andere warmtevragers op de campus zoals studentenwoningen van DUWO. Later zal ook warmte kunnen worden geleverd aan de stad, te beginnen met de wijken Voorhof en Buitenhof, als onderdeel van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Partners in dit samenwerkingsverband zijn TU Delft, Aardyn, EBN & Shell

Cursus energiehandel bij ENGIE – 5 Oktober 2023

Op donderdag 5 oktober genoten we van een verhelderende mini-cursus over energie-inkoop, georganiseerd door het sectorteam Energiesysteem en gepresenteerd door Chris Guth van Engie. Het was een waardevolle inkijk in de complexe wereld van energiebevoorrading, vooral gezien de recente ontwikkelingen. Chris Guth, energiemarktanalist bij Engie, bood inzicht in de dynamiek van de huidige energiemarkt. Na de boeiende presentatie, die om 15:30 begon en om 17:00 eindigde, sloten we af met een informele borrel in Zwolle.

Excursie BP raffinaderij; in gesprek over de toekomst van deze industrie – 31 Maart 2023

Op vrijdagmiddag 31 maart hebben de Sectorteams Industrie en Energiesysteem samen een excursie naar de BP raffinaderij in Rotterdam georganiseerd.
Bijna 30 KEK’ers op zijn bezoek geweest bij BP Rotterdam Refinery. Na een presentatie over de plannen van BP en een rondleiding over de raffinaderij zijn ze met BP in discussie gegaan over de transitie die een bedrijf als BP in de komende decennia door moet maken. Het was indrukwekkend om te zien welke opgave er ligt en hoe BP deze uitdaging aangaat! We willen BP nogmaals hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en de openheid waarmee zij het gesprek over de transitie met ons aangegaan zijn.

De macht van Groen Geld met Follow This & Triodos Bank – 23 november 2022


Klimaat en Energiekoepel (KEK) organiseerde ‘De macht van Groen Geld’ in samenwerking met Follow This & Triodos Bank.Het event, gehouden op 23 november om 17.30 uur bij Triodos Bank (Station Driebergen-Zeist), belichtte de complexiteit van duurzaam beleggen. Tariq Fancy’s kritiek op ‘groene’ investeringen werd besproken, samen met strategieën van Follow This en Triodos Bank voor positieve impact.

Overige eerdere evenementen

  • Arbeidsmarktkrapte; de energietransitie aantrekkelijker maken om in te werken
  • Bezoek aan kerncentrale Borssele & Covra (opslag radioactief afval)
  • Warmtenetten en de warmtetransitie bij Vattenfall
  • Excursie Stikstofproblematiek, op bezoek bij de boer