De young professionals in het team groene financiering richten zich op het transformeren van het economisch systeem in Nederland. Met passie voor duurzaamheid en financiën werken ze aan oplossingen voor moderne uitdagingen en de randvoorwaarden die nodig zijn om dit systeem stabiel en betaalbaar te houden.

Uitgangspunten
De young professionals in het team Groene Financiering zetten zich in voor het transformeren van het Nederlandse economische systeem. Met een sterke passie voor duurzaamheid en financiën werken ze aan oplossingen en de noodzakelijke voorwaarden om zowel milieu- als sociale overwegingen te integreren in financiële beslissingen.

Om de overgang naar een duurzamere economie te realiseren, moeten grote kapitaalstromen worden omgeleid naar projecten met een lagere CO2-uitstoot. Dit vormt een uitdaging voor de financiële sector, waar oorspronkelijk alleen het maximaliseren van economische winst centraal stond. Financiële instellingen moeten daarom de niet-financiële impact van hun beheerde vermogen meten en streven naar meer transparantie in hun financiële praktijken.

Naast het heroriënteren van kapitaalstromen hebben banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere vermogensbeheerders als aandeelhouders ook aanzienlijke invloed op grote bedrijven. Ze kunnen deze invloed aanwenden om de overgang naar duurzaamheid te bevorderen. Uiteindelijk spelen individuele particulieren als eigenaren van activa ook een rol in dit proces. Innovatieve financiële instrumenten kunnen hen meer zeggenschap geven en directe investeringen in duurzame projecten vergemakkelijken.

Behaalde successen

  • Oprichting sectorteam groene financiering in 2022
  • Evenement over de macht van Groen Geld met Follow This & Triodos Bank

Sectorleads

Quinten de Wit

In alles wat Quinten doet, geeft hij 100%, dus ook voor duurzaamheid en de energietransitie. Vanuit zijn rol bij Eneco werkt hij aan een virtual power plant zodat meer groene energie op het elektriciteitsnet komt, terwijl het elektriciteitsnet stabiel blijft. Daarnaast houdt Quinten van sporten (fitness, hardlopen, fietsen) en lekker koken/eten. Vanuit zijn fascinatie voor de financiële sector en graag het voortouw nemen wil, hoopt Quinten de KEK (groene financieringen) community en andere te stimuleren om duurzaam/groen te investeren!


Quinten Stol

Kapitaalstromen omleiden naar een duurzamere economie, daar maakt Quinten zich hard voor. Als Investment Analyst bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Holland investeert hij in innovatieve ondernemingen binnen de energietransitie, voedseltransitie en circulaire economie. Als sectorlead werkt Quinten samen met het KEK netwerk aan de vergroening van de financiële wereld.


Nieuws, blogs en publicaties

  • KEK ambassadeurs vergroenen pensioenen!
    Stel, je mag je eigen pensioenregeling kiezen voor je organisatie, en wilt graag een duurzaam pensioen. Waar begin je dan? Even googelen op ‘duurzame pensioenen’ levert niet veel duidelijkheid op. Er komen veel ingewikkelde keuzes en technische informatie bij kijken. In dit artikel brengen wij de belangrijkste dingen in kaart…
  • Boekbespreking ‘Doughnut Economics’ van Kate Raworth
    ‘Seven Ways to Think Like a 21st-Century Economist’ Met zes man in de eerste KEK-boekenclub ontmoeting was er flink ruimte voor inhoudelijke discussie. En daar is goed gebruik van gemaakt. De discussie ging alle kanten uit maar kwam continu terug bij de inhoud van het boek. Dit maakte dat er…