Interview Tata Steel & KEK

Interview KEK – Tata Steel

Robert Zomers en Zuhair Abduljabar van Tata steel zijn geïnterviewd door Jurgen Pennings van KEK over hun werk binnen Tata. Ook vertellen ze over de veranderingen die ze hebben gezien de afgelopen jaren en hoe die verband houden met verduurzaming en het Green team van Tata Steel. 

Robert:
Ik ben Robert Zomers, werkzaam bij Tata Steel. Nu al een jaar of 16 in meerdere rollen. Ik heb eerst in het onderhoud gewerkt, toen in productie gezeten en mijn huidige rol is meer analist en storing zoeker, problemen oplossen.

Ik hou het overzicht over allerlei technische, kwalitatieve en energie matige verbeterprojecten. Initiatieven die dus over een aantal jaren worden uitgevoerd. Dat maak ik zichtbaar met de fabriek naar ons hoger management. Ook assisteer ik bij de pittigere onderzoeken naar installaties die niet naar behoren werken. 

Zuhair:

Ik ben ook al bijna negentien jaar werkzaam bij Corus destijds, nu Tata Steel, in de productie. Vanaf teamleider procesoperator ben ik de shift manager van de ploegendienst geworden. Twee jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar kantoordienst. Als ik Robert en mij vergelijk is Robert meer bezig met analyse van problemen en werk ik meer aan de implementatie van veranderingen. Denk aan het automatiseren van een installatie bijvoorbeeld. 

Jurgen:

Zouden jullie wat kunnen toelichten hoe jullie rol past binnen de grotere organisatie van Tata?

Robert:

Zeker, onze afdeling heet Operational Development and Support, ODS in het kort. We werken voor de packaging afdeling van Tata steel. Daar maken we gelamineerd staal voor de voedselindustrie. We voegen eigenlijk een laagje plastic folie toe aan het vertinde staal dat we maken. Zo kan het gebruikt worden voor verpakkingen van voedsel. Denk aan soepblikken bijvoorbeeld.
Onze fabriek bestaat uit ongeveer 960 man en daarmee is er dus ook plaats en behoefte  voor een ODS unit. Wij verbeteren en supporten de processen binnen onze afdeling.

Jurgen:

Wat vinden jullie het leukste aan je werk? 

Zuhair:

De afwisseling maakt het leuk. Je hebt veel contact met mensen, je bent zelf veel aan het werk en er komen veel onverwachte dingen langs. Omdat wij ook de operatie support geven krijgen we veel ongeplande taken binnen die op dat moment opgelost moeten worden. 

Robert:

Je ziet ook meteen de impact als je iets verbetert. Dat geeft een serieuze kick. Het is vaak een heel proces om tot de verbetering te komen: mensen stimuleren, wat geld toegewezen krijgen, implementeren enzovoort. Maar als het er dan is dan geeft dat zeker een goede kick.

Jurgen:

Hoe meten jullie de impact van zo’n verbetering?

Robert:

Vaak begint dat in het uitdrukken in euro’s. Hoeveel heeft dat akkefietje nou eigenlijk gekost. 

Zuhair:

Maar we zijn ook zeker bezig met het veranderen van gedrag. De werkwijzen van mensen zijn lastiger om in geld uit te drukken. We geven mensen vaak meer vrijheid of minder last van bepaalde regelgevingen. 

Jurgen:

En dan over ons partnerschap van KEK met Tata. Dat zijn we aangegaan met het oog op verduurzaming. Jullie zitten al een tijdje bij Tata. Hoe zien jullie de verandering van het belang van duurzaamheid in jullie werk over de jaren heen? 

Zuhair:

Ik ben al een tijdje aangesloten bij een Green team over het recyclen van de koffiebekers die we hier uit de automaat krijgen. Er zijn andere collega’s van mij die zijn begonnen met een nieuw green team om andere onderwerpen op de agenda te zetten.

Robert: 

Ik moet zeggen dat bij ons op de fabriek het bewustzijn er altijd wel was. We hadden alleen niet de middelen om het inzichtelijk te maken. In 2015 kwam het besef een beetje rond verduurzaming, maar wij konden niet eens in die tijd de vraag stellen omdat je niet wist wat de impact zou kunnen zijn op je fabriek. Daar is nu heel veel in veranderd, zeker gezien de tijd waarin we nu leven en de bewustwording van groene energie. Nu kijken we ook bijvoorbeeld heel sterk naar wat de energie nu kost? Moet je bijvoorbeeld niet je productie anders gaan plannen gezien de opbrengst van zonne-energie?      

Jurgen:

In hoeverre zien jullie dat jullie je ODS verbeterkennis kunnen terugbrengen naar de Green Teams?

Zuhair:

Bij mijn team zijn we op dit moment met twee projecten bezig. Bij een zijn we in de verkennende fase naar het verpakkingsmateriaal dat we gebruiken voor de grote rollen vertind staal. Daar valt nog van alles te verbeteren in de materiaalkeuze en het optimaliseren van de hoeveelheid materiaal.
Verder zijn we bezig met een project over de houten vlonders die we gebruiken. We gaan binnenkort proefdraaien met een prototype kunststof pallets, zodat je af bent van de hele afvalstroom van houten vlonders. Die kunststof pallets gaan namelijk veel langer mee en kun je blijven hergebruiken, terwijl de houten varianten na eenmalig verbruik worden vernietigd. 

Robert:

Binnen de processen in onze fabrieken zijn we dus altijd bezig met verbeteringen. Ook op het gebied van verduurzaming. We proberen bijvoorbeeld de carbon footprint van bepaalde processen inzichtelijk te maken. 

Een voorbeeld is over de energie die we binnenkrijgen. Deze zetten we met vrij veel verlies om, mede door onze motoren die uit de jaren 50 komen. Hier zijn we bezig om deze motoren te vervangen, waar je zo 30% energie mee bespaart.
In mijn geval ben ik maar een klein radertje die dit inzichtelijk maakt, maar dat is wel gaaf om te doen. 

Jurgen:

Wat vinden jullie zelf van de Green teams:

Zuhair: 

Ik vind het een positief iets. Het is goed om aandacht aan te besteden. Ik zie ook dat het nog steeds loopt. Laatst nog was er bijvoorbeeld een collega van mij die zich wilde aanmelden voor een team. Nou, dat was gewoon vol. Dus je ziet zeker dat er animo voor is en dat mensen het belangrijk vinden hier.
Verder worden we ook aangespoord om zelf met ideeën te komen naar de Green teams toe. Van wat zien jullie dat verbeterd kan worden, zodat daar nieuwe projecten van gemaakt kunnen worden.

Robert:

Je ziet dat de teams effectief zijn ingericht en elkaar snel op de hoogte brengen. Er worden ook veel ideeën uitgewisseld tussen young graduates en business trainees, zelfs met plants in het buitenland. Die plaatsen hebben dan iets soortgelijks als onze Green teams, wat ruimte geeft om de duurzame ideeën goed uit te werken.

Verder creeëren de Green teams veel verbindingen binnen de organisatie. In andere projecten kennen mensen elkaar wel eens uit een Green team. Op zo’n moment gaat het onderlinge contact veel sneller.

Jurgen:

Wat zou jullie main take away zijn richting onze young professionals? 

Robert:

Ik merk dat ik een grote drive krijg van de verduurzaming binnen Tata. Ik probeer afdelingen daardoor te verbinden en te mobiliseren naar een punt. Dan krijg je de vraag ‘hoe werkt dit uit op de winstgevendheid van het bedrijf?’ En als je dus ziet dat jij daar zelf als klein individu een invloed op hebt, en dat kan dan best een grote impact zijn, dan maakt dat iets los in mij. Dat is een soort van juweeltje en daar moet je zuinig op zijn. 

Zuhair:

Kijk buiten je comfortzone. Beperk jezelf niet tot de mogelijkheden die jij kan bedenken, maar kijk juist buiten. Probeer bijvoorbeeld bij de buren te kijken. Probeer bij soortgelijke bedrijven te kijken en dan kan je dingen misschien overnemen. Je hoeft niet overal zelf het wiel uit te vinden. 

Green teams zijn al een brede beweging binnen Tata Steel. In onderstaand filmpje worden de greenteams van Tata meer in detail door de initiatiefnemers besproken.

De kracht van onze Green Teams – YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *