Young professionals onmisbaar in het bereiken van klimaatdoelstellingen

Vrijdag 5 november organiseert de Klimaat en Energie Koepel (KEK) haar derde CEO-event. En deze editie zetten we weer in op een fysiek event, als onderdeel van de Klimaatcampagne! Met de Klimaatcampagne vertalen Young Professionals samen met hun CEO de doelstellingen van het Klimaatakkoord naar bedrijfsspecifieke doelstellingen. Tijdens het CEO-event vertellen CEO’s over de plannen van zijn of haar bedrijf. Het event wordt dit keer door Gasunie gehost in Groningen.

In een interview met de KEK vertelt Michael Kleemiss, manager business development gas & strategie van Gasunie, over de duurzaamheidsambities van Gasunie. Hij stelt dat Young Professionals
onmisbaar zijn in het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

“Young Professionals zetten bewuste vraagtekens en durven de status quo in twijfel te nemen. Hierdoor worden ervaren managers en bestuurders gedwongen om stappen te zetten in de energietransitie” – Michael Kleemiss

Young Professionals onmisbaar in de energietransitie

Michael Kleemiss, inmiddels 12 jaar werkzaam bij Gasunie, heeft het bedrijf intern enorm zien veranderen. Hij geeft aan dat er in het begin twijfel was om stappen te zetten in de energietransitie. Toch ging Gasunie al vroeg de uitdaging aan. Volgens Michael Kleemiss is dit noodzakelijk omdat de nieuwe generatie anders opgezadeld wordt met een enorme schuld. Hij geeft aan erg blij te zijn met young professionals die bestuurders en managers aanjagen om stappen te zetten in de bedrijfsvoering. Volgens hem zijn young professionals onmisbaar in de huidige economie omdat ze zorgen voor een kritische blik en creatieve oplossingen. Hij merkt op dat young professionals niet meer alleen willen werken voor financieel gewin. Werken bij een bedrijf dat bijdraagt aan de duurzaamheidsopgaven is volgens Michael Kleemiss belangrijker geworden. Dit zorgt voor een fundamenteel andere mindset, waardoor de economie wel moet veranderen.

“Zie het als een fietspeloton. De ervaren fietsers rijden mee en begeleiden het team. De jonge fietsers rijden voorop en zorgen dat de ervaren fietsers constant worden opgejaagd om harder te fietsen. Dit is de juiste interactie tussen bestuurders en young professionals”.

Gouden tip van Michael Kleemiss
Michael Kleemiss adviseert Young Professionals om te blijven aanjagen. “Blijf druk zetten en durf altijd alles kritisch te bevragen. Wees niet bang dat ervaren professionals er moe van worden. Dit gebeurt niet.”

De waterstofambities van Gasunie
Gasunie is een Europees energie-infrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie behoort tot de grootste hogedrukpijpleidingnetwerken in Europa en bestaat uit meer dan 17.000 kilometer aan pijpleidingen in Nederland en Noord-Duitsland. Gasunie gebruikt deze pijpleidingen door transportdiensten voor aardgas en groen gas aan te bieden. Deze leidingen wil Gasunie op den duur inzetten voor het transporteren van waterstof. Momenteel is Gasunie daarom druk bezig met het ontwikkelen van een landelijk waterstofnetwerk (de waterstofbackbone). Vanaf 2025 komt dit landelijke netwerk in gedeeltes beschikbaar, voornamelijk door het hergebruik van bestaande aardgasleidingen (85%).

Diagram, map

Description automatically generated

Figuur 1 : De toekomstige waterstofbackbone van Gasunie

De Nederlandse Gasunie presenteert 5 november haar Klimaatstatement. Wil jij zelf ook aan de slag met opstellen van een Klimaatstatement? Of dit event zelf met je CEO bijwonen Lees hier hoe je kunt starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *