Laten zien wat mijn organisatie allemaal doet was voor mij de reden om een Klimaatstatement op te stellen met mijn CEO

In een serie blogs kijken we samen met 16 young professionals terug op hoe het proces van hun Klimaatstatement is verlopen. Stijn Altena is één van die 16 young professionals die met zijn CEO begin 2020 een Klimaatstatement opstelde. Deze statements bestaan uit concrete doelen wat de organisaties de komende twee jaar gaan bijdragen aan de klimaatopgave. KEK interviewde Stijn over de totstandkoming van zijn statement, wat het betekend heeft in zijn organisatie en hoe hij er zelf op terug kijkt.

Stijn Altena is adviseur duurzame mobiliteit bij SWECO Nederland en Sectorlead Mobiliteit bij KEK.

Zie hier ook het Klimaatstatement van SWECO.

“Door het statement heb ik beter zicht gekregen op de bestaande klimaat- en organisatiedoelstellingen van SWECO.”

Hoe is het statement bij SWECO tot stand gekomen?

“Bij SWECO Nederland heerst een hele open cultuur. Ook is duurzaamheid een centraal thema binnen het bedrijf. Toen ik via KEK op de hoogte werd gebracht over het Klimaatstatement heb ik contact gezocht met de afdeling van onze CEO. Daar kwam ik in contact met onze woordvoerders die enthousiast waren om mee te werken aan het initiatief. Samen hebben wij het statement opgesteld op basis van bestaande organisatiedoelstellingen. We hebben daarbij wel gekeken of de doelstellingen hier en daar niet wat ambitieuzer konden, of SWECO nog een stapje extra zou kunnen zetten. Het statement is vervolgens voorgelegd en goedgekeurd door de CEO.”

Wat heeft het statement jou gebracht?

“Door het statement heb ik beter zicht gekregen op de bestaande klimaat- en organisatiedoelstellingen van SWECO. Vóór het statement was ik daar niet zo bewust mee bezig. Ik heb geleerd wat het inhoudt om CO2-neutraal te worden in 2035, zoals we in het statement hebben opgenomen, en hoe de eigen mobiliteit van SWECO georganiseerd is. Kortom, het statement heeft mij inzichten gegeven in mijn eigen organisatie en nieuwe dingen geleerd.”

“Het Klimaatstatement is volgens mij een kans om je als organisatie te laten zien en te profileren als bedrijf dat zich expliciet bezighoudt met duurzaamheid.”

En andersom: wat denk je dat het SWECO heeft gebracht?

“Het motto van SWECO is ‘wij ontwerpen en ontwikkelen de duurzame steden en samenlevingen van de toekomst’. Daar herken ik me erg in. Wij adviseren over duurzaamheid aan gemeenten of andere partijen, bijdragen aan een duurzame toekomst wordt dus steeds meer een onmisbaar onderdeel van ons werk. Het Klimaatstatement is volgens mij een kans om je als organisatie te laten zien en te profileren als bedrijf dat zich expliciet bezighoudt met duurzaamheid.”

“De impact die wij met onze adviezen hebben is groter dan de aanpassingen in onze interne bedrijfsvoering. SWECO is wel actief om ook de interne bedrijfsvoering duurzamer te maken; met de aanleg van zonnepanelen voor eigen energieopwekking en te rijden in elektrische kantoorauto’s. Op termijn zouden we ook de impact van onze adviesdiensten op CO2-reductie kunnen meenemen om het succes van het bedrijf te monitoren. Dat is voor nu nog te complex en misschien een stap te ver.”

“Ik ben trots om voor SWECO te werken en wilde met het Klimaatstatement graag laten zien wat wij allemaal al doen op het gebied van duurzaamheid. Tevens krijg ik er energie van onderdeel te zijn van deze beweging.”

Wat is jouw gouden tip aan andere young professionals?

“Als young professional kan het best een stap zijn om je CEO te benaderen. Je kunt misschien twijfelen omdat je bang bent over te komen als een bemoeial. Mijn gouden tip: doe het gewoon! Mijn ervaring is dat er enkel positief wordt gereageerd wanneer een Young Professional zich wil inzetten in de duurzaamheidsambities van de organisatie.”

Enthousiast geworden om zelf een Klimaatstatement op te stellen? Ook jouw Klimaatstatement kan het verschil maken. Lees meer hierover op de website of neem contact op met het Klimaatcampagne team via klimaatcampagne@klimaatenergiekoepel.nl . Wij helpen je graag om op weg te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *