De CEO was direct enthousiast over het opstellen van een Klimaatstatement, en vond mijn voorgestelde doelstellingen zelfs wat ‘karig’

In een serie interviews kijken we met 16 young professionals terug op hoe zij samen met hun bedrijf een Klimaatstatement hebben opgesteld. In een Klimaatstatement communiceert een bedrijf hoe het met concrete doelen de komende twee jaar gaat bijdragen aan de klimaatopgave.

Eli Elderkamp, Process Engineer bij Tata Steel stelde begin 2020 samen met toenmalig CEO Theo Henrar een Klimaatstatement op namens Tata Steel Nederland. KEK sprak met Eli over hoe het Klimaatstatement hem een kans gaf zijn CEO uit te horen over zijn verduurzamingsambities voor de staalindustrie, en meer zichtbaarheid gaf aan hoe Tata Steel Nederland deze verduurzaming vormgeeft. Hier vind je het Klimaatstatement van Tata Steel Nederland.

Ha Eli, wat bracht jou op het idee een Klimaatstatement namens Tata Steel Nederland op te stellen?
“Begin dit jaar kwam ik in aanraking met KEK en besloot me aan te sluiten als ambassadeur. KEK was op dat moment druk bezig met de voorbereidingen voor het CEO-event, waar young professionals in gesprek zouden gaan met hun CEO’s over hun ambities om bij te dragen aan de klimaatopgave, en het leiderschap dat daarvoor nodig is. Ik dacht: als ik hieraan mee wil doen, moet ik meteen doorpakken! Ik besloot direct aan de slag te gaan met het opstellen van een Klimaatstatement namens Tata Steel Nederland.”

“Het Klimaatstatement bood een concrete aanleiding met hem in gesprek te gaan over de verduurzamingsambities en strategie van Tata Steel Nederland.”

Tata Steel NL is een enorm bedrijf, heb je je CEO direct benaderd voor een afspraak?
“Ik kende onze toenmalig CEO Theo Henrar nog niet, en hem direct benaderen vond ik een te grote stap. In plaats daarvan ben ik naar onze directeur duurzaamheid gestapt, met wie ik al wel eerder contact had gehad. Zij was direct enthousiast, maar vond dat het opstellen en ondertekenen van een Klimaatstatement toch echt de taak was van de CEO. Met haar support heb ik vervolgens samen met mijn directe manager een statement voorbereid. Zo kon ik de CEO een concreet voorstel doen van wat er in het Klimaatstatement zou komen te staan. We focuste ons op het uitlichten van lopende projecten die de komende jaren tot energiebesparing zouden leiden. Dit hebben we vervolgens aan de CEO voorgelegd.”

Met een concept Klimaatstatement in de hand had je toen je eerste ontmoeting met de CEO?
“Klopt! Het Klimaatstatement bood een concrete aanleiding met hem in gesprek te gaan over de verduurzamingsambities en strategie van Tata Steel Nederland. De CEO was direct enthousiast over het opstellen van een Klimaatstatement, en vond mijn voorgestelde doelstellingen zelfs wat ‘karig’. Een groot bedrijf als Tata Steel moet meer ambitie tonen, was zijn reactie. Samen met de CEO en onze communicatieafdeling heb ik vervolgens het Klimaatstatement herschreven. Het statement combineert nu concrete doelen voor de korte termijn (zoals het verlagen van ons energieverbruik met 1% per jaar) met de lange-termijn ambitie in 2030 4 megaton CO2-uitstoot per jaar te reduceren.”

“Persoonlijk vond ik het een geruststelling dat in mijn gesprek met de CEO al snel duidelijk werd dat ook de bestuurder op het hoogste niveau dromen en ambities heeft over het verduurzamen van staalproductie.”

Heeft het Klimaatstatement een rol gespeeld in het vastleggen en verscherpen van de duurzaamheidsambities van Tata Steel Nederland?
“Tata Steel is natuurlijk een enorm bedrijf met een grote klimaatimpact, en is al lange tijd bezig met het ontwikkelen en uitwerken van strategieën om te verduurzamen. We publiceren ieder jaar een duurzaamheidsrapport, maar je zou kunnen zeggen dat het Klimaatstatement een van de eerste keren was dat Tata Steel Nederland actief naar de buitenwereld communiceert wat haar ambities en concrete plannen zijn om de uitstoot te reduceren. Persoonlijk vond ik het een geruststelling dat in mijn gesprek met de CEO al snel duidelijk werd dat ook de bestuurder op het hoogste niveau dromen en ambities heeft over het verduurzamen van staalproductie. Deze bevestiging gaf mij ook meer motivatie en maakte mij trots voor Tata Steel te werken. Het is duidelijk dat de discussie of klimaatverandering wel of geen probleem is reeds lang is gepasseerd. Het Klimaatstatement vormde de ideale aanleiding daar verder met hem over in gesprek te gaan.”

Wat wil je andere young professionals meegeven die zelf een Klimaatstatement willen opstellen met hun CEO?
“Misschien een cliché, maar: nee heb je en ja kun je krijgen! Zelf was ik positief verrast over de brede steun voor mijn initiatief. Daarnaast biedt het opstellen van een Klimaatstatement een leuke kans om duurzaamheid meer in de spotlight te zetten binnen je bedrijf. De lancering van ons Klimaatstatement genereerde best wat publiciteit op onze interne communicatiekanalen. Het heeft zeker ook mijn eigen zichtbaarheid met betrekking tot dit thema vergroot.”
 

Heeft Eli je enthousiast gemaakt en wil je ook aan de slag met duurzaamheid binnen jouw organisatie? Het Klimaatcampagne team helpt je graag op weg! Stuur een mail naar klimaatcampagne@klimaatenergiekoepel.nl en ga ook zelf aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *