De grootte van de opgave is overweldigend

Maar hetgeen wat jij als individu en als young professional kunt doen, kan een verschil maken

De grootte van de opgave is overweldigend – Klimaatakkoord klimaatstatement CEO young professional energietransitie

Afgelopen 17 september organiseerde wij de eerste van drie talkshows in het kader van de KEK Klimaatcampagne, tevens een vervolg op het CEO-event in februari 2020. Anders dan normaal vond het event digitaal plaats, wij streamde live vanuit Buccaneer in Delft en kijkers namen thuis deel. Tijdens dit event ging Sybren Bosch in gesprek met Donald Kreiken (TenneT), Maxime Roozendaal (Shell), Lara Depla (Vattenfall), Rens Veen (Veolia) en Eli Elderkamp (Tata Steel), en kregen we een indruk hoe het staat met hun Klimaatstatements. Daarnaast gaf toenmalig voorzitter Thomas Dekker officieel de aftrap van onze nieuwe campagne – op naar de 100 Klimaatstatements!

De uitvoering een opeenstapeling van uitdagingen is waar het ontbreekt aan politieke wil​.

Door middel van een poll werd het publiek direct gevraagd actief mee te doen. De vraag over de vooruitgang van het Klimaatakkoord werd door het merendeel van de kijkers somber ingeschat. Eén van de reacties was dat de uitvoering een opeenstapeling van uitdagingen is waar het ontbreekt aan politieke wil, “er mist een plan”. De grootte van de opgave is overweldigend, maar hetgeen wat jij als individu en als young professional kunt doen, kan een verschil maken. “Bedrijven moeten de juiste investeringen doen, vooral nu”, reageerde Donald (TenneT). Maxime (Shell) voegde daaraan toe dat wanneer projecten echt zullen gaan rollen, meer nieuwe duurzame projecten zullen worden geïnitieerd. We staan aan het begin van een transitie die steeds meer zal versnellen, een gedeelde opvatting onder alle aanwezige young professionals.

Maar hoe geef je een aanzet tot ontwikkeling?

Eli vertelde dat hij het in het begin spannend vond om bij zijn CEO klimaatambities ter discussie te stellen. Het was daarom een welkome verassing dat de call for action breed gedeeld werd en er ruimte voor dialoog was. Alle aanwezige YP’s beamen dat ze veel in gesprek zijn geweest en continu opnieuw moesten definiëren wat het uiteindelijke statement moest zijn. Ieder bedrijf is uniek en het vergt wat wikken en wegen om te zien wat haalbaar en ambitieus blijft.

Je hoort het in de wandelgangen, er ontstaat animo en mensen worden verenigd in een missie.​

Desalniettemin worden de Klimaatstatements intern positief ontvangen. Je hoort het in de wandelgangen, er ontstaat animo en mensen worden verenigd in een missie. Lara (Vattenfall) deelde mee dat haar Klimaatstatement ook heeft geleid tot een Green Team binnen Vattenfall: een initiatief dat graag samenwerking met andere bedrijven wil stimuleren om nieuwe vraagstukken op te lossen. Ze had niet verwacht dat het Klimaatstatement de grenzen van haar eigen organisatie zou overstijgen.

De YP’s vertelden daarnaast ook dat ze met hun Klimaatstatements tegen verschillende dingen aan liepen. Zo verloopt de ontwikkeling binnen TenneT gestaag maar ligt volgens Donald de uitdaging aan de vraagkant, buiten het domein van het bedrijf. Rens vertelde dat de coronacrisis effect had op zijn Klimaatstatement, alle plastic verwerkfabrieken moesten plots dicht. Veolia nam zelf het heft in handen door een sorteermachine te kopen, om zo te voorkomen dat plastic niet ging ophopen. Ook Maxime vertelde dat duurzame energiewinning goed verloopt maar er een nieuwe opgave ligt in de opslag van energie, in bijv. waterstofbatterijen. De Klimaatstatements blijven onderhevig aan een veranderende wereld, waar de oplossing zich in stukjes presenteert en zo zullen de YP’s proberen de statements te verwezenlijken. Stap voor stap.

De centrale les die we uit het eerste event mee kunnen nemen 

Is dat zowel de YP als de CEO daadkracht en ambitie hebben, wees niet bang om eigenaarschap te tonen over geplande ontwikkelingen. Om de vooruitgang van jouw Klimaatstatement te waarborgen kun je het best nauw verbonden zijn met jouw initiatief. Voorkom laksheid en trek de kar!

Bekijk de recording van het event hier terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *