“Klop gewoon op onze deur!”

CEO’s moedigen het enthousiasme van young professionals aan

“Klop gewoon op onze deur!” – Klimaatakkoord CEO young professional klimaatstatement energietransitie

Door: Marit Smelter

KEK wil dat alle bedrijven werk maken van het Klimaatakkoord en wij schuiven zelf aan in de boardrooms. Samen met een young professional uit eigen organisatie stelden de CEO’s van Tata Steel, Shell, Veolia, Tennet en Vattenfall concrete korte termijn klimaatacties op. 7 Februari ondertekenden zij hun voornemens op het Nederlandse hoofdkantoor van Vattenfall in Amsterdam. Onder toeziend oog van ruim 120 aanwezige young professionals, werd het vuur aan de schenen gelegd bij de opstellers van de klimaatacties.

De aanwezigen die samen met hun CEO’s de klimaatacties hebben vormgegeven zijn enthousiast. Ze zijn van mening dat young professionals vaak verder vooruit kijken dan meer ervaren krachten. Met een portie naïviteit zeggen ze al gauw: ‘dit gaan we gewoon doen!’ Met dit enthousiasme overtuigen ze vervolgens senioren. Dat blijkt wel uit de samenwerking met de bedrijven die hun eigen klimaatacties hebben opgesteld. Klimaatacties zijn nu al door tien bedrijven ondertekend: TenneT, Shell, Tata Steel, Vattenfall Veolia, Siemens, Greenchoice, Damen Shipyards, ING en AM.

De young professionals aan het woord onderbouwen graag hoe ze zich ambassadeurs van hun bedrijf voelen. “Wel zou het beter zijn een korter lijntje te hebben tussen de jongere werknemers en het vaak oudere management”. Er wordt ervaren dat er meerdere lagen tussen zitten. Een CEO reageert direct: “Klop gewoon op onze deur!” De young professionals krijgen de aanmoediging van de CEO’s om, als ze zien dat iets niet goed gaat in een project, gewoon naar voren te komen stappen.

De mooie woorden van de CEO’s worden niet direct voor zoete koek geslikt. Het publiek blijft kritische vragen stellen. Wat zijn de CEO’s bereid om in te leveren? Welke consequenties zouden er zijn? De CEO’s geven aan dat het bedrijfsleven vaak grote internationale aandeelhouders en investeerders mee moet nemen in de Nederlandse beslissingen. En de Nederlandse gestelde regels binnen de energietransitie. Er wordt genoemd door een CEO dat een complete change behaviour nodig is, en dus ook bij de aandeelhouders. De young professionals worden spontaan uitgenodigd om maandelijks te komen lunchen met de CEO van Veolia.

Het publiek stelt de volgende kritische vraag: welke concessies gaan de bedrijven doen om de energietransitie te versnellen? Hoe gaan ze dit communiceren naar deze aandeelhouders? Er klinkt luid applaus. Uitgelegd wordt dat de Nederlandse markt soms wel geldt als ‘Madurodam’. Met de Nederlandse innovaties en ambities kunnen we hier op kleine schaal dingen uitproberen, pilots draaien. Wij kunnen daarin dienen als gidsland in de energietransitie. De aanwezige young professionals horen vooral, dat aandeelhouders en investeerders een belangrijke vinger in de pap hebben. Door de versnelde energietransitie in het westen, zien buitenlandse kantoren en afdelingen dat er met pilots stappen gemaakt worden die in andere markten niet haalbaar zijn. Hier zit voor Nederlandse bedrijven een kans.

Met de Klimaatacties zijn de eerste stappen in samenwerkingen tussen young professionals en CEO’s gezet. De middag wordt afgesloten met de belofte voor nog meer toenadering: ook alle young professionals binnen TenneT worden uitgenodigd voor een lunch met de CEO om hun ideeën en plannen over verduurzaming te delen. Wij kunnen als young professionals dus echt wat bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. Wat we ook hebben gezien: Wees niet te lief, CEO’s mogen best wat scherper zijn!

Ook samen met jouw CEO een klimaatstatement ontwerpen en ondertekenen? Lees hier hoe je dat aanpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *