Innovatie in de windsector= hard nodig!

Door Angelita Ariens Kappers – lid Kernteam KEK
#elektriciteit #windenergie

Offshore wind Innovatie Challenge

De windparken op zee gaan er nu zeker komen! Maar hoeveel mensen weten werkelijk wat ervoor nodig is aan capaciteit, kabels, infrastructuur, marktwerking en denkkracht om dit te gaan realiseren?! Er gaat een nieuwe wereld voor mij open, en ik wil met plezier onze KEK-ers op de hoogte blijven houden hoe het er in deze industrie er aan toe gaat.

ECHT
Want vanuit mijn nieuwe rol bij ECHT – een nieuw energietransitie initiatief van Hans Timmers (bestuursvoorzitter NWEA) en Erwin Coolen ( oprichter en voormalig CEO van Outsmart) ben ik beland in een voor mij nieuwe sector binnen de energietransitie; de offshore wind sector. Ik vind het fantastisch dat ik met beide heren samenwerk, aangezien zij aan de vooravond van de eerste ontwikkelingen binnen de windsector hebben gestaan. Hoewel ECHT in de toekomst breder kijkt dan wind energie projecten zullen we vanuit deze sector beginnen.

Binnen zowel ECHT als KEK, voel ik dezelfde enthousiaste dynamiek van het opstarten van een nieuw initiatief; je weet nog niet waar je gaat landen, maar je weet vrijwel zeker dat de impact groot zal zijn.

Behoefte aan innovatie
Een van de eerste klussen waar ik aan werk is de Offshore Wind Challenge. Ik was in de veronderstelling dat de Wind sector op innovatie vlak weinig meer nodig heeft, maar wat blijkt, er is enorme behoefte aan nieuwe innovaties!

Aangezien wij als KEK ons ook hard willen maken voor Onderwijs & Arbeid van de Toekomst is deze challenge voor specifiek Wind-experts zeker het vermelden waard.

Studenten, startups, en MKB kunnen zich tot 30 augustus inschrijven voor 5 verschillende Challenges voor specifieke innovaties die nodig zijn om wind op zee te laten slagen.

Het doel is dat de winnaars hun innovatietechniek gelijk kunnen implementeren bij Launching Customers; als Gemini, TKI-Wind op Zee, en SEAZIP. Kortom, je product kent gelijk een afnemer (!) in plaats van het gangbare symbolische geldbedrag waar veel start ups weinig mee kunnen.

Ik heb vanuit de jong professional Masterclasses ( opgezet door PACT public affairs – Jan Sjerps) enorm veel geleerd. Uit deze masterclass serie is ook KEK ontstaan. Wellicht leren we ook nog veel van de Offshore Wind Innovation Masterclass waar deze challenge een onderdeel van is – in september – .

Ik houd jullie op de hoogte!

@offshorewindinnovators @ECHT @InnovatieLink @TKIwindopzee

Angelita Kappers

– KEK- kernteam lid –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *