Een dosis peper en een korreltje zout voor de Nederlandse industrie

Door Fons Janssen
#industrie #Klimaatakkoord

Nog een kleine maand en dan moet het Klimaatakkoord op hoofdlijnen rond zijn. Al weken komt het industrie team van de Klimaat- en Energiekoepel (oftewel KEK) regelmatig bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rondom het Klimaatakkoord te bespreken, onze plannen af te stemmen en ons advies te bepalen. Want als young professionals die graag voor de troepen uitlopen willen we natuurlijk resultaat leveren. In ons introductiepaper kun je lezen waar we voor staan en wat wij bieden. Zo helpen we bij het omdenken van discussies en dilemma’s, moedigen we ambitieuze initiatieven en projecten aan en kunnen we uiteraard helpen bij het creëren van draagvlak. Daarbij stellen we vernieuwing, een integrale aanpak en snelle actie voor langer termijn borging centraal.

Brainstorm
Deze week gaan we een stap verder en bouwen we onze speerpunten uit. Bij eetcafé Dudok tegenover de Tweede Kamer in Den Haag kwam het kernteam van KEK bij elkaar. Na de maaltijd deelden we kort de laatste ontwikkelingen zoals de NAM70-challenge en het waterstof manifest. Teamgenoot Niki toonde de laatste creatie van haar werkgever Berenschot; Energiedragers: moleculen versus elektronen. Middels een infographic op posterformaat bracht ze hiermee een extra perspectief voor de industrie, bovenop de al grote stapel rapporten die we hebben doorgespit, waaronder het inspirerende verhaal van Quintel en de harde cijfers van VEMW. Na de informatie-uitwisseling gingen de laptops dicht en werd er goed gesproken, nagedacht, getekend en naar elkaar geluisterd.

Intern kompas

Uit deze wervelende brainstorm zijn verschillende ideeën naar voren gekomen die we de komende weken verder zullen uitwerken. Immers is het vormen van een intern kompas van cruciaal belang om je een weg te banen in de complexe technische en chemische opgave waar we nu voor staan. Een ding is zeker: we beloven met extra peper, en waar nodig een korreltje zout, een flinke dosis smaak te geven aan de industrietafel van het Klimaatakkoord én de industrie zelf.

Aanstaande vrijdag zullen we samen met onze Industry Community nog eens een lans breken over het juiste recept voor de industrie, tijdens onze sector bijeenkomst in het circulaire paviljoen Circl aan de Zuidas! Wil je meedenken? Kom naar het evenement of meld je aan als ambassadeur van KEK.

Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *