Linking pin voor de Elektriciteitstafel mag aanschuiven bij de hoofdtafel!

Onze zogenoemde ’tafelverbinders’ zijn sinds kort bekend en volop aan de slag om de stem van de jonge professionals in te brengen in de onderhandelingen van het Klimaatakkoord. Wie zijn deze toptalenten? De komende tijd stellen we ze één voor één aan je voor!

Vandaag: Stephan de Vos, Manager Public Affairs bij Netbeheer Nederland en onze tafelverbinder Elektriciteit, mét goed nieuws: Hij mag namens KEK aanschuiven aan de hoofdtafel Elektriciteit!

Toen Stephan de Vos zich kandidaat stelde voor KEK tafelverbinder, sprong zijn CV er direct uit bij het KEK-bestuur. Los nog van zijn ervaring in politiek-bestuurlijke omgevingen, en zijn expertise op het gebied van de energievoorziening door zijn werk bij Netbeheer Nederland, bezit hij ook een aantal belangrijke competenties die KEK zocht in de tafelverbinders. Dit leverde hem niet alleen de rol van tafelverbinder op, hij werd ook gevraagd om zitting te nemen aan de hoofdtafel Elektriciteit. Een interview met Stephan de Vos.

“Ik durf wel te stellen dat het Klimaatakkoord te belangrijk is om aan de gevestigde orde over te laten. Onze generatie moet zich laten horen, voor de wereld, voor de generaties na ons en voor onszelf. Daarom wil ik graag samen met KEK de jonge energie-experts een stem geven aan de onderhandelingstafels, en ervoor zorgen dat onze generatie meebeslist bij het Klimaatakkoord.” Stephan ontwikkelde zijn ambitie om bij te dragen aan een groene toekomst toen hij als projectleider voor het EU-Voorzitterschap een conferentie organiseerde over energie en innovatie. “De samenwerking met de politieke (internationale) sleutelfiguren in het energiedebat tijdens de voorbereiding van deze conferentie vond ik zeer verrijkend. De kennis die ik hier en later opdeed op het gebied van energie en politiek, komt denk ik goed van pas in mijn rol als tafelverbinder. Mijn doel is het Klimaatakkoord te versterken met de stem van onze generatie.”

“Ik durf wel te stellen dat het Klimaatakkoord te belangrijk is om aan de gevestigde orde over te laten. Onze generatie moet zich laten horen.​”

Stephan heeft neutraliteit hoog in het vaandel staan. “Mijn werkgever Netbeheer Nederland is betrokken bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord. Daar ben ik als Manager Public Affairs bij aangehaakt. Dat heeft een groot voordeel, ik ben goed op de hoogte, maar ook een nadeel: ik ben betrokken. Ikzelf ben van mening dat ik de rollen goed kan scheiden, en zal daarom des te beter mijn best doen om dit ook aan anderen te laten zien. Dat geldt zowel voor de verdeling in het team voor de tafel Elektriciteit als naar buiten toe, zoals bijvoorbeeld op Twitter.”

Tijdens de lancering van KEK op 26 april jl. werd Stephan gevraagd hoe hij zijn dubbelrol als tafelverbinder en deelnemer aan de hoofdtafel gaat aanpakken. “In gezamenlijkheid is besloten om met een klein kernteam te gaan werken, dat nauw contact onderhoud met alle andere tafels. Elk onderwerp dat besproken wordt aan de tafel Elektriciteit heeft z’n weerslag op alle andere thema’s. De verbinding over en weer is dus extreem belangrijk. Daarom is het juist erg handig dat ik deze dubbele rol kan vervullen.” De eerste meeting van het kleine kernteam is inmiddels geweest en goed verlopen. “We hebben echt een hele diverse mix aan energie achtergronden. Maar wat iedereen bindt is gedrevenheid om er echt iets van te maken en onze stem goed te laten horen. Wij komen hiervoor wekelijks bijeen. En dat vind ik best bijzonder, want iedereen heeft zijn normale baan, en is bereid om in de avonduren bijeen te komen en in het weekend inhoudelijke stukken uit te werken.”

“De inhoud moet echt uit de achterban komen. Ik doe graag de oproep voor een brede community die mee wil denken.”

Als tafelverbinder gaat Stephan vooral lijntjes leggen, hij doet daarom de oproep om waardevolle kennis vooral te delen: “de inhoud moet echt uit de achterban komen. Ik wil graag een breed team waarin zoveel mogelijk inhoudelijke kennis aanwezig is. Daarnaast doe ik graag de oproep voor een brede community die mee wil denken,” besluit Stephan.

Dus heb je waardevolle, inhoudelijke kennis die je met ons wilt delen? Sluit je aan bij (de appgroep van) een jong sectortafel. Stuur een mail met de tafel van jouw voorkeur (industrie, landbouw, gebouwde omgeving, mobiliteit of elektriciteit) naar info@klimaatenergiekoepel.nl en vermeld hierin je mobiele nummer. Dan voegen wij je toe zodat jij mee kan denken over het Klimaatakkoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *