Even voorstellen: Joris Lohman (Tafelverbinder Landbouw & Landgebruik)

Onze zogenoemde ’tafelverbinders’ zijn sinds kort bekend en volop aan de slag om de stem van de jonge professionals in te brengen in de onderhandelingen van het Klimaatakkoord. Wie zijn deze toptalenten? Deze week stellen we ze één voor één aan je voor!

Vandaag: Joris Lohman, oprichter van ‘Food Hub’ en onze tafelverbinder Landbouw & Landgebruik.

Joris Lohman (1985) is oprichter van de social enterprise ‘Food Hub’, met als doelstelling de transitie naar een gezond en circulair voedselsysteem te versnellen. Vanuit deze rol weet hij de verbinding te maken met boeren, bedrijven en jong professionals die zich inzetten voor de landbouw van de toekomst.

Tijdens zijn studie politicologie raakte Joris gefascineerd door de complexiteit van het voedselsysteem en de impact die onze manier van consumeren en produceren heeft op de wereld om ons heen. Het zoeken naar antwoorden en praktische oplossingen op de vraag: ‘hoe voeden we de wereld op een verantwoordelijke manier?’

“Ik ben me ervan bewust te zijn dat de afspraken en maatregelen die we sluiten in het tweede Klimaatakkoord direct impact zullen hebben op de jonge boeren en tuinders.”

Joris stelt bij de lancering van KEK zich ervan bewust te zijn dat de afspraken en maatregelen die we sluiten in het tweede Klimaatakkoord direct impact zullen hebben op de jonge boeren en tuinders. Daarom is het erg belangrijk dat de primaire sector goed vertegenwoordigd is binnen het KEK-team. Tegelijkertijd is hij blij dat er een nauwe samenwerking is ontstaan tussen KEK, het NAJK (jonge boeren en tuinders) en Slow Food Youth Network. Met deze coalitie, waarin de de agrarische sector, de hele keten en natuur- en milieuorganisaties goed vertegenwoordigd zijn, moeten we oplossingen kunnen bedenken die wellicht vanuit gevestigde belangen aan de sectortafel minder makkelijk tot stand komen. Als jong professionals moeten we heikele punten zeker ter discussie durven stellen. Daarbij moet niet de gehele ‘last’ op het boerenerf landen – ook zou er gekeken moeten worden naar gedragsverandering en consumptie.

“Als jong professionals moeten we heikele punten ter discussie durven stellen. Daarbij moet niet de gehele ‘last’ op het boerenerf landen​.”

Tot slot roept Joris jou op om je aan te sluiten je bij de jong-sectortafel Landbouw & Landgebruik. Als je denkt dat je waardevolle expertise hebt, dan horen we graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *