Chemie: De kunst van Verbinding

Door Fons Janssen

Landbouw en Chemie zijn me op het lijf geschreven. Ik ben opgegroeid in de agrarische omgeving van Noord-Limburg en momenteel studeer ik af als biotechnoloog aan de Wageningen Universiteit. Thuis heeft mijn familie een gemengd agrarisch bedrijf. Daar ervaar ik hoe weerbarstig de praktijk soms is. Op de universiteit leer ik juiste welke robuuste technieken er opkomen om van groene grondstoffen duurzame producten te maken. Het verbinden van deze werelden geeft mij energie.

“De succesfactor vergt een nieuwe manier van denken en samenwerken”

De Nederlandse chemische industrie speelt een verbindende rol in de energietransitie. Naast energieconsumptie maakt de chemie ook de producten voor de andere sectoren die nodig zijn voor de transitie. Slimmere producten zijn nodig voor een energie efficiënte circulaire en biobased economie. Door met alle sectoren samen te werken, bouwen we de brug naar een nieuwe wereld, waarbij de doelen al gezet zijn om ons leefklimaat leefbaar te houden.

Daarnaast is het de huidige generatie van young professionals die de targets moeten gaan halen voor 2050. Zelf ben ik bestuurder voor de young professionals van de Jong Koninklijke Nederlandse Chemische Verenging (jong KNCV) en verbind ik young professionals aan de chemie en life sciences. Willen we echter daadwerkelijk sprongen maken met de grote maatschappelijke uitdagingen, dan moeten ook over sectoren en generaties heen kijken. De succesfactor vergt een nieuwe manier van denken en samenwerken. En in het kernteam van KEK gaan wij dit voor elkaar krijgen.

Jong KNCV bestuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *